Griepvaccinatie

De griepvaccinatie voor alle praktijken zal zijn op dinsdagavond 31 oktober en donderdagavond 1 november van 18:00 tot 20:00 uur. U kunt terecht in EMC De Raad, Raadhuisstraat 22. De vaccinatie zal op deze avonden in de apotheek plaatsvinden op de begane grond. U kunt na 18:00 uur gratis parkeren op het parkeerterrein naast het gemeentehuis.

Denkt u eraan om uw uitnodigingsbrief mee te nemen?

Heeft u geen uitnodiging gehad, maar denkt u wel in aanmerking te komen voor de griepvaccinatie, neemt u dan contact met ons op.

Bewoners van verzorgingshuizen worden op een later tijdstip bezocht.

Wanneer u echt geen enkele mogelijkheid heeft om te komen, neemt u dan contact op met de assistente. Zij zal samen met u een afspraak maken op een later tijdstip.

Griep

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. De meeste mensen hebben milde klachten als ze griep hebben. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep.

Jaarlijkse griepprik

De griepprik verkleint de kans op griep. Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Als u tot deze groep behoort, krijgt u daarom het advies om de griepprik te halen. U ontvangt dan elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,

 • de griep milder verlopen
 • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn
 • de kans kleiner zijn dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert

Voor wie is de jaarlijkse griepprik?

De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep.

De Gezondheidsraad adviseert de volgende groepen de griepprik te halen:

 • Mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
 • Mensen met hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
 • Mensen met diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
 • Nierpatiënten; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
 • mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
 • Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
 • Personen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen;
 • Personen met verminderde weerstand tegen infecties, bijvoorbeeld door levercirrose;
 • Verpleeghuisbewoners die niet vallen onder bovengenoemde categorieën;
 • Mensen van 60 jaar en ouder.

Voor deze mensen is het belangrijk dat zij jaarlijks tussen half oktober en half november de griepprik halen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Er is geen reden om de griepprik dan over te slaan.

Griepprik bij kinderen

Kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar oud die voor de eerste keer tegen griep gevaccineerd worden, krijgen 2 griepprikken (twee keer 1 volledige dosis), met een tussenperiode van 4 weken. Dit is nodig om het lichaam voldoende afweerstoffen tegen de griep aan te laten maken.

Meer informatie:

www.rivm.nl/griepprik

http://thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen