Bevolkingsonderzoek darmkanker

In januari 2014 is de gefaseerde invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. In 2014 ontvangen alle mannen en vrouwen die zijn geboren in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 een uitnodiging om deel te nemen. In de jaren daarna volgen steeds meer geboortejaren, tot in 2019 iedereen in de doelgroep ten minste één keer is uitgenodigd. Eenmaal uitgenodigd, volgt iedere twee jaar een nieuwe uitnodiging.

Darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Het onderzoek
Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Bij de uitnodiging zit een buisje, de zelfafnametest. Hiermee prikt u op vier verschillende plaatsen in de ontlasting. Het buisjes stuurt u in een antwoordenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht.

Meedoen
U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen. Deelname is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Uitslag
Als er bloed in de ontlasting wordt gevonden, betekent dit niet direct dat u darmkanker heeft. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor bloed in de ontlasting. Er wordt dan geadviseerd om een darmonderzoek te laten doen (coloscopie). Er kan dan met een camera in de darm worden gekeken of er darmkanker of poliepen aanwezig zijn. Poliepen kunnen zich ontwikkelen tot darmkanker. Zo nodig kunnen deze poliepen direct verwijderd worden.

De kosten van de coloscopie gaan van uw verplichte eigen risico af, als u dat nog niet had opgebruikt.

Bij klachten naar huisarts
Heeft u darmklachten? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact met ons op.

Recent coloscopie gehad
Heeft u pas geleden nog een darmonderzoek ondergaan en wordt u nu opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek? Neem dan contact op met de praktijk voordat u de test opstuurt. Het kan zijn dat u de test niet hoeft op te sturen.

Meer informatie
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de assistente of verder lezen op:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker

http://www.thuisarts.nl/news/gestart-darmkankeronderzoek